הפוסט הבא נועד במיוחד לאנשי מקצוע, טבחים בתחילת דרכם וכל מי שמייחל לעצמו לצאת לסטאז' בחו"ל.
אני החלטתי לכתוב אותו מאחר ויש הרבה אי הבנות בנושא ובכדי לעזור למי שחולם על זה להבין במה מדובר.
קודם כל חשוב להסביר ישנם שני מושגים שכדאי להפנים
Internship = תקופת התמחות =stage (בצרפתית)
Apprenticeship = התמחות =apprentissage (בצרפתית)
תקופת התמחות היא תקופה כאשר תלמיד למעשה כבר למד מקצוע ועובר תקופת התמחות אצל אנשים שכבר מומחים בענף. התמחות היא למעשה מסלול שבוא אדם למעשה עובר מסלול שהנו למעשה עבודה שבה הוא לומד, מתמקצע במקצוע אצל אדם מומחה.
אנחנו נתמקד בתקופת התמחות=סטאז'
בדרך כלל אדם בוחר לצאת לתקופת התמחות כדי לשפר את כישוריו כאשר צבר ידע הן תוך כדי עבודה או לימודים והוא בוחר בדרך כלל / שואף למקום שבו הוא מרגיש שיקדם אותו , ימנף אותו וכו…
מאז חזרי ארצה ב2010 החלטתי להקדיש לא מעט מזמני לעזור לטבחין צעירים בלכוון אותם ברך להשתלמות וחלטתי לשתף מי מכם שחולם על סטאז' בכמה דגשים עובדות.
לפני שאתם מבקשים עזרה מקולגה, שף, או פונים ישירות למסעדה כלשי או גוף כלשהי במטרה לצאת להשתלמות הנה מספר עובדות שכדאי להפנים:
אף מקום לא יפרוש לפניכם שטיח אדום
במקרים נדירים ביותר אם בכלל תקבלו תגמול כלשהו וגם אם כן הוא לא יהיה בפרופרציה לעבודה .
יצפו ממכם לדאוג לכלכלה שלכם , ביטוח רפואי ומגורים לכל אורך ההשתלמות.
בדרך כלל לא תיהיו היחידים בתקפופת הסטאז'.
לפני שאתם מחליטים לסטאז'
תתמקדו מה מעניין אותכם או כדאי לכם – תהליך יציאה לסטאז' הוא ארוך ומייגע ואם כבר מצליחים אז כדאי שזה לא יתפספס לכם .
אל תלכו על שמות גדולים בגלל שהם שמות גדולים – תלכו על מקומות שביררתם שהם יכולים לתרום לכם לקריירה , לדוגמא לא פעם שמעתי על טבחים שחלמו להיות במקום כלשהו עם שם עולמי גדול , הם לא עשו שיעורי בית והכן נהנו מהחוויה, היוקרה , הוספה לקורות החיים שלהם שהם שהו באותה מסעדה אבל … שראיתי אותם בעבודה ברור שהם לא הבינו כמעט כלום מהמקום שבו היו מכמה סיבות לדוגמא:לא הכירו טכניקות בסיסיות , לא כוונו לגבי התנהלות המקום והלכו לאיבוד בחומר, ציפו למורה צמוד לכל אורך הדרך ומצאו את עצמם מפרידים עלי טימין כל יום ויום. ועוד…
הרבה טבחים מקווים וחולמים שבתקופת הסטאז' הם יהפכו לקוסמים, ילמדו את כל סודות השף, וכו… המציאות רחוקה מזו ואתם צריכים להפנים שסטאז' טוב הוא הרבה הרבה יותר מלמוד שיטות עבודה ומתכונים בסטאז' טוב :
קודם כל תשנו אוירה , תראו התנהלות, מנטליות אחרת ותרבות.
תלמדו צורות עבודה, מבנה מטבח אחר, אפילו אני ממליץ תמיד להסתכל על הציוד ועושה לעצמי רשימות
תצרו קשרים , תכירו סביבה חדשה, תראו חומרי גלם שונים והכל לטוב או לרע.
תראו שאין אמת אחת , ואם אתם מספיק עירניים גם אם כל היום רק תפרידו עלי טימין תוכלו לפקוח עיניים וללמוד כל כך הרבה ממה שמתרחש.
בזמן הפנוי תנצלו לחזק קשרים עם הטבחים כי הרבה מהם יהיו שפים חזקים בעתיד ומי יודע איזה דלת יפתחו, תכירו את האוכלסייה מקומית, תצאו לראות ולאכול בכל מקום אפשרי זה גם חלק מהלימידה .
לצאת לסטאז' בכדי להעלות תמונות לרשת החברתית אין לזה ערך למעשה כמה לייקים שלמחרת ישכחו אותם בכל מקרה אבל לצאת לסטאז' בכדי להעלות את המודעות שלכם למקצוע שאותו אתם אוהבים חזה אין מחיר.
גם סטאז' במקום לא מפורסם יש לו הרבה ערך כי קודם כל הוא נתן לכם ניסיון וביטחון איך מתנהלים בסטאז', הקשר עם אותו מקום בדרך כלל גם פותח דלת למקום הבא ועוד…
כמה מילים לא כל כך מעודדות על כיום- קשה מאד לצאת לסטאז' בארופה חוקי ההגירה לא מעט מפחידים את המסעדות וכלן אלו מראש מוותרות על סטאז'רים מחו"ל, יש העדפה לתת מקום לסטאזר'ים מקומיים, והשוק האירופאי מאפשר מבחר גדול של מתלמדים עם דרכון אירופאי לבוא בקלות.
אני חוזר ואומר לצאת לסטאז' זה דבר נפלא ודורש הרבה סבלנות, תעשו שיעורי בית איפה כדאי, תלמדו מעט על האזורים גם עם קולגות בארץ מבטיחים לכם עזרה קשרים וכו… הרבה בסוף היום תלוי בכם.
ומילה אחרונה אני שומע לא פעם מטבחים צעירים שהם רוצים להתקדם, ואני שואל את עצמי למה הכוונה ? אני בעצמי לאן? מה ? ולרוב התשובות הם לא בורורת אז לפני שאתם מתכוונים להרעיד את האשמה בהכרזה על רצון ויציאה לסטאז' תנסו להגדיר לעצמיכם לאן ובמה אתם רוצים להתקדם.
אם התחברתם למאמר זה אז הנה עוד מספר מאמרים בבלוג זה שכדאי לקרוא:
הסתכלות אחרת על התמקצעות-תקופת האוניברסיטה.
ולפני סיום אחד ההשתלמויות היפות בחיי עם מורה גדולה מהחיים .
מקווה עזרתי .
מיכאל
שלום וברכה אשמי מאד לעזור אבל הכי נכון זה בשיחה הנה הנייד שלי בברכה מיכאל 0544446323
אני מעוניין לצאת לסטאז ואשמח להכוונה